Panise – zamena za pomfrit

Novi pomfrit stiže iz Provanse. Pomfrit od leblebija, hrskav spolja i kremast iznutra, potpuno neodoljiv.

Poznata po svom bujabesu, najboljem pecivu, prestonica Provanse od sada može da ponudi jedan od najboljih “zalogaja” u Francuskoj, panise. U Marseju se tradicionalno prodaje kao ulična hrana, i servira direktno iz friteze u fišek od papira. Jede se odmah, i ide odlično sa čašom rozea. To baš zvuči onako “francuski”…

Leblebija se lako uzgaja, i dugo se koristi u mediteranskom regionu. Jeftina je za kultivisanje i prilično je zahvalna i zdrava biljka. Panise se jednostavno pravi, pomeša se brašno od leblebija i voda, oblikuje se, prži i začini. Recepti često uključuju malo maslinovog ulja, a ponekad i maslac, a ovaj u Marseju uključuje sve. Postoji i veganska varijanta, bez maslaca.

Panise se služi u raznim oblicima, a najčešće kao regularan pomfrit, u obliku štapića, a osnovna razlika u odnosu na krompir je ta što je panise iznutra potpuno kremast, bogatog ukusa koji podseća na palentu.

 

Izvor: TU magazin

Više novosti
Cene su informativnog karaktera i mogu se razlikovati ukoliko proizvoda nema na zalihama i potrebno je naručivanje.