Delikatna i nemoguća za kopiranje i reprodukciju, su filindeu (ili “Božje niti”) je testenina izrađena od stotina sitnih niti, a pravi se u jednom gradu na brdovitoj Sardiniji.
Su filindeu je najređa testenina na planeti. Ovo jelo se pravi u posebnim prilikama, i tako je specifično i tajnovito, da ga samo nekoliko ljudi na svetu, tj u Italiji, može napraviti.
Paola Abraini je jedna od poslednjih ljudi koji su sposobni da to učine, da naprave superfinu, neverovatno delikatnu, gotovo nestalu su filindeu pastu. Ova žena živi na Sardiniji, i tehniku pravljenja ove testenine je naučila od svoje svekrve, koja je to naučila od prethodne generacije majki.
Ona počinje sa običnim testom, koje meša i mesi sve dok ne nastane mekana, fina i elastična masa. Recept? Nema, ne postoji. Ona ona sastojke mesi i razvlači testo u sve tanje ninti, a da ih nikad ne prekine i polomi, a sve radi po instinktu i osećaju.
U osnovi, su filindeu se pravi od tri sastojka, samo. Od durum brašna, vode i soli. Jednostavno? Ne. Mnogi su probali i odustali, o tome govori činjenica da je čuveni Džejmi Oliver 2016. godine bio na Sardiniji, probao da je napravi, a svi znamo da voli sve da proba. Nije uspeo. Takođe i čuvena Barilla kompanija, koja se bavi proizvodnjom čuvene testenine.
Kada bude dovoljno tanak, sloj niti se položi u drvenu posudu. Zatim se doda drugi sloj pod drugačijim uglom, a zatim sledeći pod opet drugačijim uglom. Ova posuda se ostavi da se pasta osuši na suncu, a kad to bude gotovo, spremno je da se skuva u jagnjećoj čorbi. Kako bi ukus bio još bogatiji, a i autentičniji, dodaje se i komad domaćeg ovčijeg sira.
Pasta, na kraju, ima ukus paste. Specifična za pravljenje, na tako uzbudljiva za konzumiranje. Sama čorba je posebno jaka, ukusna i utešna, ali ove dve stvari zajedno… jelo vredno odlaska na Srdiniju. Upravo je to ono što i čini tradiciju i lokalne specijalitete posebnim, ove dve stvari ne idu odvojeno, i uvek su u paru, a sam Bog zna da je sa namerom tako i učinio, vezao ih u par da vekovima svojim ukusom iznenade i one najtvrdoglavije.
Istorijski gledano, postupak su filindeu oduvek je bio porodična tajna koja sada ima diskutabilnu budućnost. Današnje žene ne žele da učestvuju u tradiciji, ona se već prilično razvodnjila, komercijalizovala, postala previše turistička i generička, bez duše. Baš zbog svega toga, treba razmisliti o budućnosti, da se i ovaj stari specijalitet ne nađe jednog dana na listi izumrle i nestale hrane.
Autor: TUmagazin.rs