Salamander
Salamander Grill, poznatiji kao Salamander, je u osnovi visokotemperaturna rešetka koja se obično koristi za prženje, bruniranje ili čak i samo toplo držanje posuđa na podešenoj temperaturi. Dostupan u gasnoj ili električnoj verziji, salamander roštilj je uobičajen deo u profesionalnoj kuhinji, jer može ispuniti mnoge različite uloge koristeći relativno malo prostora. Zbog dizajna, rešetke salamandera se obično montiraju direktno na zid ili policu, tako da se kuvanje odvija u nivou očiju - idealno za praćenje procesa kuvanja.
Za profesionalne kuhinje, salamander jedinice mogu biti brže i efikasnije od pečenja u peći. Salamander nije nešto što većina domaćih kuhinja ima, ali su dostupni i za kućnu upotrebu. Oni mogu biti gasni ili električni, ali plinski plamen je daleko najpoželjniji tip, sa modernim gasnim bojlerima koji koriste infracrvene plamenike.
Većina salamandera koristi jednostavni mehanizam, pri čemu se visina police podešava ručno. Neki napredniji salamanderi vam omogućavaju da podignete celi gornji deo roštilja. Generalno, verzije podizanja i spuštanja omogućavaju brži pristup i preciznije kuvanje.